IZJEMNA ČAST NAŠE MLADE ŠAHISTKE – ALINA LUKAČ IGRALA PROTI JUDIT POLGAR

V Budimpešti je 17.11.2012 na šahovskem festivalu Polgar kot edina predstavnica naše države Slovenijo zastopala sedemletna Alina Lukač. Pri svojih rosnih letih in šele po pol leta treniranja izraža naša Alina veliko voljo do učenja ter igranja te kraljeve igre in je izjemen šahovski talent. Osrednji dogodek je bila simultanka za mlade z Judit Polgar, proti kateri se je pomerilo 27 mladih šahistov in šahistk, ki so predstavljali narode Evropske unije. Alina se je ves čas odlično borila in partijo končala med zadnjimi petimi, Polgarjevi pa je priznala premoč kot zadnja izmed vseh deklet.

Sestre Polgar so s tem dogodkom želele opozoriti na potrebno spodbujanje mladih šahovskih talentov, poleg tega pa si želijo, da bi šahu dajali več pozornosti. Namen šahovskega festivala je bil tako:

Judit Polgar, madžarska velemojstrica, ki je najboljša šahistka v vsej zgodovini, pa je napovedala, da bo šah od leta 2013 naprej del nacionalnega kurikula na Madžarskem kot alternativni predmet v osnovnih in srednjih šolah.

Želimo si, da bi bilo tudi pri nas v bodoče veliko dogodkov, tekmovanj in dogajanj za dobro promocijo šaha ter s tem možnosti za razvijanje talenta naših mladih izjemnih šahovskih upov, ki jih imamo v našem klubu zares veliko.

Alini pa iskreno čestitamo!